Si Amore

Правила и условия

Мили клиенти, прочетете тези правила и условия внимателно, преди да поръчате продукти от нашия сайт .
Използването на този уеб сайт www.siamore.eu означава ,че вие сте съгласни или приемате с описаните по-долу общи  условия. Настоящите Общи условия са съобразени с изискванията на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) със следния сайт https://kzp.bg/ , както и с другите нормативни актове, действащи в Република България.

1.Информация за  нас:

www.siamore.eu,управляван от Дикар -A ЕООД. Ние сме регистрирани в България със седалище гр. Шумен 9700, ул  Индустриална зона 23 , Булстад:206890176 .Нашия е -mail адрес е
[email protected].

2 .Обслужване

Каталожната част е достъпна за разглеждане от всички точки на света .Ние приемаме поръчки от цялата страна.
3.Как се формира договора между вас и нас:
Продавачът е лицето, с което Потребителят сключва договор за продажба от разстояние на конкретна стока (артикул) в електронния магазин. На всеки артикул е посочена  цената, описанието  на стоката и допълнителна информация, целяща за на направата на информиран избор при покупката на продукта.
„ПОРЪЧКА” е направената от Потребител заявка към електронния магазин за покупка на една или повече конкретни стоки (артикули). Поръчката се опакова и изпраща по куриер към предварително посочен в поръчката от Потребителя адрес, след като бъде одобрена по имейл или телефон. Одобрението по имейл става с изпращане на имейл (електронно писмо) за потвърждение. За да се пазарува от електронния магазин е необходима регистрация с парола и електронна поща (e-mail) или име на получателя, имейл, телефон и адрес за доставка. Регистрирането е напълно безплатно и става като се попълни формата за регистрация. Регистрираният клиент има възможност да се ползва от всички услуги на магазина.
„ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА” е сключеният от разстояние чрез настоящия електронен магазин договор за покупко-продажба на стока между Продавач и Потребител.
Ако направите грешка с поръчката, имате възможност да я коригирате, преди да сме я обработили. Ако  вашата поръчка е вече обработена също може да я коригирате, но това може да удължи срока за доставка.

4. Всички посочени на сайта цени са крайни.

5. Как да си поръчаме ?

На страницата вдясно до всеки продукт стоят бутони „Добави в кошница“ и „Купи без регистрация“. Натискането на бутон „Добави в кошница“ записва избрания продукт във виртуална пазарска кошница на Потребителя. Чрез натискане на бутон „Завърши поръчката“ потребителят може да разглежда съдържанието на виртуалната пазарска кошница, да добавя нови продукти или да премахва тези, които не желае. След натискане на бутон „Купи“ се появяват данните на клиента, данните за доставка и повторен преглед на виртуалната пазарска кошница. Поръчката се активира чрез натискане на втория бутон „Купи“.

6.  Правата на потребителите:

Ако сте сключили договор като потребител, можете да отмените договора по всяко време в рамките на пет работни дни, започвайки от деня, след като сте получили продуктите. В този случай, ще получите пълно възстановяване на платената цена за продуктите, в съответствие с нашата Политика за връщане на стоката.
В случай, че поръчаната стока (конкретен модел) не е в наличност, консултантът уведомява Потребителя.
Тези условия важат за всеки наличен метод на плащане в онлайн магазина ( Наложен Платеж, Картово Плащане, ППП и т.н. ).

6.1.  Картови Плащания

Ние не обработваме вашите данни при плащане с карта през нашият онлайн виртуален ПОС терминал на онлайн магазина www.siamore.eu. След като изберете метода на плащане с карта, при завършване на поръчката ще бъдете пренасочени в системата на БОРИКА където ще извършите плащането в защитена среда. След успешното заплащане от Вас с карта ще бъдете пренасочени от системата на БОРИКА обратно в нашият онлайн магазин, където ще получите уведомление на вашият екран за успешно завършена и платена поръчка.
При проблем с вашата карта, моля потърсете помощ първо от вашата Банка, след това пишете на Уникредит Булбанк и БОРИКА.
Относно технически проблем или съмнения за хакерска атака над вашият компютър, заразен браузър и други пишете на БОРИКА ( [email protected] ). Обяснете възможно най-широко какво сте забелязали и наберете централата на БОРИКА на телефон: 0700 199 10.

7. Наличност и  Доставка:

Потребителят трябва да посочи:
– валиден адрес на своя електронна поща;
– вярно попълнен адрес за доставка на стоката и фактуриране;
– вярно попълнени данни за контакт– две имена, телефон.
Поръчката се активира, т.е. заявява се до електронния магазин чрез натискане на втория бутон „Купи“- намиращ се под данните за доставка на поръчката, който бутон се появява, след като първо е добавен в кошницата поне един продукт и е натиснат бутон „Продължи”
Поръчки в електронния магазин www.siamore.eu се приемат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

8. При отказ:

Отказ на поръчка може да се направи по телефона или чрез електронно писмо (имейл) до посочения в сайта имейл адрес- електронна поща. [email protected].
За да е валиден отказът,  Потребителят трябва да предостави: номера на артикула , телефонния номер, оставен в поръчката, двете си имена, с които е регистриран в сайта, имейл адреса (електронната поща), с който е регистриран в сайта и цената на поръчката. Потребителя има право да се откаже от поръчката ( сключеният договор с нас ) според чл. 50, ал. 1 от ЗЗП без причина в 14 дневен срок. Когато срока е спазен ще му бъде възстановена сумата на посочена от него банкова сметка, а разходите по транзакциите са за сметка на потрбителя.

9. Доставка на поръчките:

– След като в www.siamore.eu постъпи поръчка , потребителят получава потвърждение по имейл за успешно приетата поръчка.
– Доставката на поръчана стока не се извършва в неделя и в официални празници.
– Обикновена доставка – в срок до 5 работни дни от момента на потвърждаването на поръчката.
– Продавачите в електронния магазин използват за извършване на доставки услугите на куриерска фирма Еконт , като обичайните часове за доставка са в интервала от 9.00 до 17.30 часа.
– Доставката се извършва до точно посочен от Потребителя адрес (независимо дали е жилищен, или е служебен) или до офис на куриерска фирма Еконт в съответния град.
– Цените за доставка са описани в страницата на всеки продукт в графата „Доставка и Плащане“.
– Ако Потребителят не осигури достъп и условия за предаване на стоката на посочения адрес в посочения срок или не отиде до посочения офис на куриерска фирмa
10. Плащане:

Заплащането на поръчаната стока се извършва с „наложен платеж” – плащане в брой на куриера при доставката.

Shopping Cart0

Количка

BGN - EUR
ПОЗВЪНЕТЕ